Wdrażanie ISO 22000:2005 system zarządzania bezpieczeństwem żywności
Międzynarodowa norma ISO 22000 : 2005 stanowi podstawę do opracowania, wdrożenia i certyfikacji systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności. Zastosowane w niej normatywne podejście do tematyki zapewnienia bezpieczeństwa niesie w sobie równocześnie cechę uniwersalności dzięki której może być ona stosowana we wszystkich przedsiębiorstwach działających w branży spożywczej bez względu na ich wielkość.
Zakres stosowania
Norma ISO 22000 jest skierowana do producentów żywności, substancji dodatkowych, hurtowników i detalistów spożywczych (sieci handlowe) oraz branży Ho-Re-Ca (Hotel, Restauracja, Catering). Dodatkowo wymagania normy będą mogły spełnić firmy niezwiązane bezpośrednio z łańcuchem żywnościowym, a zajmujące się:
- transportem
- dystrybucją
- magazynowaniem żywności
- produkcją opakowań oraz materiałów mających kontakt z żywnością
- produkcją maszyn i urządzeń
- produkcją środków do mycia i dezynfekcji
- utrzymaniem higieny w zakładach spożywczych
Należy nadmienić, że wymagania normy są ogólne i mogą być zastosowane w organizacjach bez względu na typ, wielkość i dostarczany wyrób.
Procedura wdrożenia systemu ISO 22000
Kolejność wykonywania przez nas prac w przypadku wdrażania Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności ISO 22 000:2005:
- Analiza istniejącego systemu zarządzania organizacji pod kątem wymagań systemu ISO 22000 (audit wstępny);
- Opracowanie harmonogramu wdrożenia systemu;
- Rozpoczęcie szkoleń załogi;
- Opracowanie polityki bezpieczeństwa;
- Opracowanie dokumentacji;
- Mapy przebiegu procesów
- Procedur, instrukcji, formularzy
- Wdrożenie procedur systemu;
- Szkolenia dla Państwa pracowników w zakresie obowiązujących ich procedur i wymagań normy;
- Audit wewnętrzny końcowy całego systemu (przed certyfikacyjny)
- Przegląd zarządzania
- Wybór jednostki certyfikującej
- Udział w audycie zewnętrznym konsultanta ( na życzenie klienta)
- Wykonanie działań korygujących ( jeżeli zachodzi taka potrzeba)
Zalety systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności ISO 22000
Wdrożenie i certyfikacja systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności ISO 22000 zapewnia następujące korzyści:
- potencjalne zmniejszenie liczby usterek , błędów wynikających z prowadzonej działalności;
- poprawa komunikacji w firmie ( zmniejszenie ilości wewnętrznych konfliktów) poprzez jasne określenie zadań, uprawnień i odpowiedzialności poszczególnych pracowników;
- ułatwienie działalności operacyjnej poprzez jasne i precyzyjne procedury postępowania;
- demonstracja zgodności z prawem i przepisami dotyczącymi bezpieczeństwa żywności;
- poświadczenie Państwa troski o jakość i bezpieczeństwa żywności;
- zwiększony dostęp do nowych klientów i partnerów biznesowych, którzy mogą wymagać od nas posiadania certyfikatu ISO 22000;
- szybsze tempo rozwoju organizacji poprzez analizę wyników z audytów wewnętrzne i przeglądów zarządzania;
- rozwój nowych i innowacyjnych produktów poprzez uzyskiwanie informacji zwrotnej od klienta.
Usługi powiązane
- System zarządzania jakością ISO 9001
- System zarządzania środowiskiem ISO 14001
- System zarządzania bezpieczeństwem pracy OHSAS 18001
- System zarządzania bezpieczeństwem informacji ISO 27001
- System zarządzania bezpieczeństwem wyrobów medycznych ISO13485/13488
- System zarządzania laboratorium ISO 17025
- System zakładowej kontroli produkcji ZKP