FSSC 22000:2005
FSSC 22000:2010 to międzynarodowy standard opracowany w celu certyfikacji systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności dla producentów żywności.
Łączy on w sobie wymagania normy ISO 22000:2005 (System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności ) i PASS220: 2008 (wymagania dotyczące bezpieczeństwa żywności dla przemysłu spożywczego).
Certyfikat FSSC 22000:2010 jest w pełni uznawany przez Global Food Safety Initiative (GSFI), organizację zajmującą się oceną międzynarodowych standardów bezpieczeństwa żywnością, a także innych systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności, takich jak BRC, IFS oraz systemów SQF. Silny element ISO 22000:2005 sprawia, że FSSC 22000: 2010 może być łatwo i skutecznie integrowany z innymi systemami zarządzania, takimi jak ISO 9001 i ISO 14001. Jest systemem alternatywnym dla BRC,IFS i SQF.
Zakres stosowania
W przeciwieństwie do ISO 22000:2010, który znajduje zastosowanie do wszystkich organizacji w łańcuchu żywności; FSSC 22000:2010 został zaprojektowany specjalnie dla producentów żywności. System FSSC 22000 jest przeznaczony do badania i certyfikacji systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności dla firma któe zajmują się przetwórstwem lub/i produkcją żywności. Są to między innymi:
- łatwo psujące się produkty pochodzenia zwierzęcego, z wyjątkiem uboju i pre-ubój (np. mięso, drób, jaja, nabiał i produkty rybne).
- łatwo psujące się produkty roślinne (np. świeże owoce i świeże soki, konserwowane owoce, świeże warzywa, konserwowane warzywa).
- produkty o długim okresie przechowywania w temperaturze otoczenia (np. konserwy, ciastka, przekąski, olej, woda pitna, napoje, makarony, mąka, cukier, sól).
- (Bio), produkty chemiczne do produkcji żywności (np. witaminy, dodatki i bio-kultury), ale bez pomocy technicznych i technologicznych.
- Uwaga: transport i składowanie na miejscu, jeżeli są związane bezpośrednio produkcją (np. dojrzewanie serów).
Norma ma zastosowanie do wszystkich organizacji produkujących żywność w powyższych kategoriach, niezależnie od ich wielkości i złożoności, nastawionych na osiągnięcie zysku lub nie, publicznych lub prywatnych.
Procedura wdrożenia systemu FSSC 22000
Kolejność wykonywania przez nas prac w przypadku wdrażania Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności FSSC 22 000:2010:
- Analiza istniejącego systemu zarządzania organizacji pod kątem wymagań systemu FSSC 22000 (audit wstępny);
- Opracowanie harmonogramu wdrożenia systemu;
- Rozpoczęcie szkoleń załogi;
- Opracowanie polityki bezpieczeństwa;
- Opracowanie dokuementacji;
- Mapy przebiegu procesów
- Procedur, instrukcji, formularzy
- Wdrożenie pocedur systemu;
- Szkolenia dla Państwa pracowników w zakresie obowiązujących ich procedur i wymagań normy;
- Audit wewnętrzny końcowy całego systemu (przedcertyfikacyjny)
- Przegląd zarządzania
- Wybór jednostki certyfikującej
- Udział w audycie zewnętrznym konsultanta ( na życzenie klienta)
- Wykonanie działań korygujących ( jeżeli zachodzi taka potrzeba)
Zalety systemu zarządzania bezpieczeństwem produkcji żywności FSSC 22000
Wdrożenie i certyfikacja systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności FSSC 22000 zapewnia następujące korzyści:
- alternatywa dla systemów IFS/BRC które są zawarte w FSSC 22000
- ułatwienie działalności operacyjnej poprzez jasne i precyzyjne procedury postępowania;
- demonstracja zgodności z prawem i przepisami dotyczącymi bezpieczeństwa żywności;
- poświadczenie Państwa troski o jakość i bezpieczeństwa żywności;
- zwiększony dostęp do nowych klientów i partnerów biznesowych, którzy mogą wymagać od nas posiadania certyfikatu FSSC 22000;
- szybsze tempo rozwoju organizacji poprzez analizę wyników z audytów wewnętrznych i przeglądów zarządzania;
- rozwój nowych i innowacyjnych produktów poprzez uzyskiwanie informacji zwrotnej od klienta.
Usługi powiązane
- System zarządzania jakością ISO 9001
- System zarządzania środowiskiem ISO 14001
- System zarządzania bezpieczeństwem pracy OHSAS 18001
- System zarządzania bezpieczeństwem informacji ISO 27001
- System zarządzania bezpieczeństwem wyrobów medycznych ISO13485/13488
- System zarządzania laboratorium ISO 17025
- System zakładowej kontroli produkcji ZKP